Nederlanders in den Vreemde, The3Million, Stichting GOED en SNBN hebben een gezamelijke brief gestuurd aan de Eerste Kamer. Daarin geven zij hun ondersteuning aan het zogenaamde Brexit Noodwet voorstel, formeel de Rijkswet inperking gevolgen Brexit 35 130 (R2119).

Toen de Eerste Kamer commissie de behandeling van deze wet recentelijk verder uitstelde ontstond er de indruk dat men in Nederland misschien denkt dat de huidige situatie in het Verenigd Koninkrijk redelijk is voor de Nederlanders die er wonen. Echter worden onze organisaties veel benaderd door ongeruste Nederlanders die zich zorgen maken over hun lange termijn toekomst in het VK. Zij willen graag Brits worden om hun (familie)leven en rechten in het VK te verzekeren maar willen daarvoor niet hun Nederlandse nationaliteit opgeven.

De organisaties keken hiervoor dan ook naar de huidige situatie en het wetsvoorstel en concludeerden dat er inderdaad geen EU “akkoord is bereikt waarin de rechten van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk voldoende zijn gewaarborgd”.

Ondanks dat het VK per 31 januari 2020 uit de EU is getreden, mét een uittredingsverdrag – het ‘Withdrawal Agreement’ (WA), heeft dit akkoord de rechten niet voldoende gewaarborgt. Ondanks verschillende politieke beloftes vanaf voor het referendum en zelfs (afgewezen) voorstellen van het Britse parlement en de House of Lords zijn de rechten van EU onderdanen op de lange termijn nu niet zeker. Daarbij staan het merendeel van andere Europese landen het hebben van een andere nationaliteit erbij toe en kunnen andere Europeanen hunzelf dan ook zekerder stellen door de Britse nationaliteit aan te nemen. Deze mogelijkheid bestaat er voor Nederlanders er in principe niet. Enkel per uitzondering mag men de Britse nationaliteit aannemen zonder Nederlandse automatisch te verliezen.

Er zijn veel alleenstaande jongeren, professionals, ouders, en ouderen die erg graag hun werk of familie binding met Nederland, en daarmee ook de EU, en het VK willen behouden. Daarbij ook families die enkel de Nederlandse nationaliteit hebben. Voor hun is deze wet erg gewenst. Bijvoorbeeld de alleenstaande moeder die een rechterlijke voogdijschap regeling heeft met haar voormalige Britse echtgenoot. Of de dame met kinderen in het VK en ook ouders in Nederland die ze als enig kind mantelzorg wil kunnen geven. Of de heer die na zijn pensioen over drie jaar van plan was naar Nederland terug te gaan voor een paar jaar maar die ook nog familie in het VK heeft. De tieners waarvan de Nederlandse ouders hun bedrijf in het VK hebben maar die van plan waren later in Nederland naar de Universiteit te gaan.

Toen dit wetsvoorstel de Tweede Kamer passeerde werd dit door de politiek en media gepresenteerd als een zo goed als voldongen feit. Hierdoor kregen veel Nederlanders in het VK de indruk dat men nu reeds de Britse nationaliteit mag aannemen. Helaas is dit niet het geval. Totdat deze wet ook door de Eerste Kamer word geaccepteerd en het daadwerkelijk wet word is het enkel een voorstel. Men kan dus nog steeds de Nederlandse nationaliteit automatisch verliezen, zonder enige spijt of correctie mogelijkheid. En helaas horen wij nu al van gevallen waarbij men onbewust en/of ongewild automatisch de Nederlandse nationaliteit heeft verloren bij het Brits worden. De Optie regeling in dit wetsvoorstel is zeker voor deze mensen erg belangrijk.

U kunt de brief aan de Eerste Kamer hier vinden:

Met dank aan
the3million, de Stichting GOED, en de Stichting Nederlanders Buiten Nederland

Update: 07 maart 2020, behalve ontvangstbevestiging tot heden geen reactie. Deze brief is vandaag ook individueel naar alle Eerste Kamerleden per email verstuurd.

Geef een reactie