Voor mensen in het VK met ook een andere nationaliteit erbij (bvb Brits en NL, of Canadees en NL) was de vraag wanneer begint de zogenaamde 10-Jaren Klok? Die vraag legde Nederlanders in den Vreemde (NIDV), en verschillende andere organisaties, bij de overheid neer. Er was mondeling al wat toegezegd maar nu heeft NIDV ook schriftelijk vanuit Taskforce VK, Ministerie van Buitenlandse zaken, de bevestiging dat de zogenaamde 10-Jaren Klok pas op 01 Januari 2021 begint te lopen. En waarom niet per de originele Brexit datum (31 Jan 2020)? Omdat in het naar Nederlands vertaalde terugtrekkingsakkoord de bewoording “van toepassing” overeenkomt met de bewoording in de nationaliteitswetgeving:

Artikel 15 lid 1
Het Nederlanderschap gaat voor een meerderjarige verloren:
c. indien hij tevens een vreemde nationaliteit bezit en tijdens zijn meerderjarigheid gedurende een ononderbroken periode van tien jaar in het bezit van beide nationaliteiten zijn hoofdverblijf heeft buiten Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, en buiten de gebieden waarop het Verdrag betreffende de Europese Unie van toepassing is, anders dan in een dienstverband met Nederland, Aruba, Curaçao of Sint Maarten dan wel met een internationaal orgaan waarin het Koninkrijk is vertegenwoordigd, of als echtgenoot van of als ongehuwde in een duurzame relatie samenlevend met een persoon in een zodanig dienstverband;

Rijkswet op het Nederlanderschap, Artikel 15 lid 1c

Artikel 126, Overgangsperiode
Op de datum van inwerkingtreding van dit akkoord begint een overgangs- of uitvoeringsperiode, die eindigt op 31 december 2020.

Artikel 127, Omvang van de overgang
1.   Tenzij in dit akkoord anders is bepaald, is tijdens de overgangsperiode het recht van de Unie van toepassing op en in het Verenigd Koninkrijk.

Terugtrekkingsakkoord, Artikel 126 en 127 lid 1.

LET OP! Dit geld niet voor degene die van buiten de EU naar het VK zijn verhuisd na 01 Januari 2020. Immers hebben die dan minder dan een jaar in de EU gewoond en is hun eerdere 10-Jaren Klok niet gestopt.

Artikel 15 lid 3
De periode bedoeld in het eerste lid, onder c, wordt geacht niet te zijn onderbroken indien de betrokkene gedurende een periode korter dan één jaar zijn hoofdverblijf in Nederland, Aruba, Curaçao of Sint Maarten heeft, dan wel in de gebieden waarop het Verdrag betreffende de Europese Unie van toepassing is.

Rijkswet op het Nederlanderschap, Artikel 15 lid 3

Desondanks, is het aan te raden dat men zeker de Nederlandse nationaliteit blijft behouden door altijd een geldig Nederlands paspoort te behouden. Let ook op, dat dit de huidige wetgeving is, en die kan dus eventueel over de komende jaren veranderen. Blijf op de hoogte!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een reactie