Bij de vergadering van de commissie Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) van 12 mei 2020 is voorgesteld om het wetsvoorstel op 23 juni 2020 plenair te behandelen. Of dit de datum wordt moet nog bevestigd worden.

Dit zal dan vanwege de Corona virus, COVID-19, waarschijnlijk in de Ridderzaal worden behandeld. Per 12 Mei worden Eerste kamer plenaire vergaderingen vanwege het virus in de Ridderzaal gehouden. In de plenaire vergadering is het de bedoeling dat wordt gestemd over het wetsvoorstel.

De commissie heeft de voorbereiding van dit initiatiefvoorstel op 12 mei afgerond. Echter, naast vertragingen vanwege COVID-19 horen we ook vanuit verschillende kanalen over hoe het wetsvoorstel werd getraineerd. De CDA fractie bleef vragen stellen die inhoudelijk niet erg sterk waren. Wat de reden van de CDA zou kunnen zijn om opzettelijk het proces te willen vertragen is onduidelijk.

Ook blijkt dat binnen het CDA er leden zijn die geen probleem hebben met dit wetsvoorstel. Daarbij bleek ook weer dat (CDA) politici niet altijd weten hoe RWN Art 15 lid 1c Nederlanders in den Vreemde de nationaliteit automatisch en soms ongemerkt kan afnemen. Bepaalde CDA leden begrijpen dan toch ook dat dit anders zou moeten. Echter blijkt uit de acties, vragen en verklaringen van het CDA dat de leiding hier stugger/moeilijker in is. Helaas is er dan ook het vermoeden dat de leiding van het CDA meer een focus hebben op Nederlanders van buitenlandse afkomst die in Nederland wonen en waar men eventueel kan praten over integratie problematiek.

Bepaalde politici maken zich dan zorgen over de voortgang van dit wetsvoorstel. De bedoeling van dit wetsvoorstel is om Nederlanders in het VK te beschermen tegen een keuze die ze niet hadden kunnen voorzien en waar zij geen invloed op hadden. Om hun familieleven en gelijkwaardige behandeling in het VK te beschermen is enkel de Britse nationaliteit een zekerheid. Ondanks de EU overeenkomst zien we bijvoorbeeld nu al dat sommige getroffen worden door ongelijke behandeling. Bij het COVID-19 virus zijn sommige hun baan kwijtgeraakt en kon men in bepaalde gevallen geen aanspraak maken op sociale voorzieningen.

Belangenorganisaties (‘Nederlanders in den Vreemde’, ‘The3Million’, ‘Stichting GOED’ en ‘SNBN’) hadden reeds voordat de impact van COVID-19 in het VK duidelijk werd hun zorgen duidelijk gemaakt aan de Eerste Kamer en de Commissie. Op de gezamenlijke brief aan de Commissie is tot op heden, behalve met een ontvangstbevestiging, niet gereageerd. Wel zijn er een aantal Eerste Kamer leden die zelfstandig hebben gereageerd en verklaarden om het wetsvoorstel te ondersteunen.

Er zijn helaas al Nederlanders in het VK die hun Nederlandse nationaliteit zijn kwijtgeraakt. Ja, nog steeds in bepaalde gevallen ongemerkt en ongewild. De Optie mogelijkheid om de nationaliteit toch nog terug te krijgen is voor hun dan ook erg belangrijk.

Lezers die CDA leden zijn en het er mee eens zijn dat men niet zomaar (soms ongemerkt) de nationaliteit mag verliezen, of het ermee eens zijn dat de Brexit situatie een tijdelijke en plaatselijke uitzondering verantwoord, kunnen hun mening aan de leiding laten weten. En CDA leden, en anderen, die het er niet mee eens zijn vragen we om met ons in gesprek te gaan. Immers zien we dat de meeste mensen te overtuigen zijn zodra men inziet hoe de wetgeving in de praktijk werkt.

Geef een reactie